8 september 2009

Perfect Tom Waits door Stairs to Nowhere

De Utrechtse band Stairs to Nowhere (en dat is niet zomaar een band, dat kun je HIER horen) maakte voor ons een Perfect Tom Waits. Tim Mooij, de drummer, schreef een passende bijsluiter. Enjoy!

Mac HIER
PC HIER"Tom Waits, de man die piano’s kapot schraapte als croonend drankorgel in de later dan late uren, vervolgens trouwde en de valse gitaar ontdekte en nu muziek maakt op containers en gevonden troep voor een miljoenenpubliek. De man met een stem die werd omschreven als “soaked in a vat of bourbon, left hanging in the smokehouse for a few months, and then taken outside and run over with a car".

Dit is een klein deel van zijn werk, zijn wereld. De verzameling begint autobiografisch; met de nummers aan de hand waarvan wij 'in Waits; geraakt zijn, zij het via een onder een gootsteen gevonden casettebandje tijdens een schemerig afwasbaantje in een cafe in Nieuw Zeeland of door een CD die een vriend weg wilde gooien omdat “die gast voor geen kloot kan zingen”. Het ouevre van Tom Waits kan onmogelijk volledig beslagen worden in ongeveer 20 nummers. Zodoende hebben we helaas mooie stukken uit soundtracks waar hij aan mee heeft gewerkt, obscure demo-opnames en stukken spoken word en beroemde quotes die op zich al muziek zijn, achterwege moeten laten.

Deze Perfect Tom Waits is gemaakt om op volgorde geluisterd te worden, als de soundtrack voor een avond in obscure kroegen met slechte bourbon en valse barpiano's, compleet met rustige stukken voor de door straatlantaarns slecht verlichtte wandeling door de miezerregen naar de volgende deadbeat jazzbar. De afsluiters laten een andere, zachtere kant van Tom Waits horen, die je zachtjes in een welverdiende roes zullen wiegen, waaruit je wakker zal worden om slechts dezelfde dag te herhalen.

De reis brengt je als luisteraar langs enkele van de vele Waits-hoogtepunten; zij het de duistere broeierigheid van Clap Hands, het letterlijk bezopen The Piano Has Been Drinking (Not Me) of zijn fluwelen whisky-stem op Green Grass. Pakkend genoeg voor de Tom Waits Instapper en uiteenlopend en excentriek genoeg voor de ervaren Waits-rot.

Tango 'till you're sore...met de Perfect Tom Waits."

Geen opmerkingen: