5 november 2010

Perfect I Am Kloot (door Allard de Wijkerslooth, @manmetbril)

I Am Kloot speelt morgen in Tivoli. 'Perfect' moment dus voor een Perfect van deze band met liedjes louter groeibriljantjes, stuk voor stuk. Live schijnen ze briljant te zijn (we moeten het helaas morgenavond missen), maar deze compilatie van Allard is minstens zo goed...Onder het artwork een goed verhaal van Allard, maakt het luisteren nóg leuker.

Enjoy!

HIER de download.
HIER Perfect I Am Kloot in Spotify.


"Ik ben geen popjournalist, muzikant of anderzijds muziekprofessional, wel een liefhebber. Perfect Kloot was dan ook echt een genot om samen te stellen. Het maken van zo’n compilatie geeft toch een beetje het High Fidelity gevoel. Ik heb er bewust voor gekozen om alleen nummers te kiezen van de vijf studioalbums; vier nummers van elke plaat. Behalve van het in mijn oren wat mindere album (maar echt geen slechte) “Play Moolah Rouge”

I Am Kloot is een band die ik pas in 2003 ontdekt heb toen hun derde (titelloze) album verscheen: na het horen van het nummer “Proof” was ik verkocht. Sinds “The state I am in” van Belle & Sebastian had een nummer me niet meer zo getroffen.

Veel mensen (lees: het internet) vinden hun debuut “Natural History” nog steeds de beste plaat. Voor mij niet. Natural History is een prachtige CD vol breekbare liedjes en ijzersterke teksten, maar ik blijf trouw aan dat zwarte album met die witte letters uit 2003. Toen dit jaar de nieuwe plaat uitkwam had ik wederom een “Proof” moment: Northern skies is een instant klassieker met een prachtige (zowel muzikale als tekstuele) verwijzing naar een van mijn andere favoriete Engelse liedjesmakers Nick Drake. En daarmee het perfecte openingsnummer voor deze Perfect.

Een tweede “Proof”-moment op Sky at Night was een nieuwe uitvoering van datzelfde Proof. Na lang twijfelen heb ik beide versies in deze compilatie opgenomen. Ik kon gewoonweg niet kiezen.

Deze compilatie bevat voornamelijk de rustige luisterliedjes van I Am Kloot. Niet dat ik de meer uptempo nummer niet mooi vind, maar ik vind de rustige nummers met een zachte drum, een ingetogen bas en een pingelende gitaar gewoonweg mooier. Voor mij is dat wat muziek moet zijn: drums, bas en gitaar.

Morgen speelt Kloot in een van de mooiste clubzalen van Nederland: het Utrechtse Tivoli aan de Oude Gracht. Volgens mij is er geen betere zaal om hun mooie, breekbare en soms wat ingetogen liedjes goed tot hun recht te laten komen. En hopelijk blijven de twee meisjes die tijdens het optreden op Lowlands er de hele tijd doorheen stonden te kwekken dan gewoon weg."
- Allard

Geen opmerkingen: