29 april 2010

And now for something completely different, part two: Perfect Hüsker Dü (door Thijs Hoebers, @tHoebers)

HIERRRR!Waarom een Perfect Husker Du? Nou simpelweg omdat het een van mijn favoriete bands is en ik denk dat veel te veel mensen het niet kennen maar zeker zouden kunnen waarderen.

Husker Du was een hardcore /punk band die eigenlijk meteen na hun eerste release (“Landspeedrecord”) een meer melodieuze kant op ging, een geluid dat vooral gekenmerkt werd door de stemmen van gitarist Bob Mould en drummer Grant Hart en daarnaast het bizarre “stofzuiger” geluid van Mould’s gitaar. Overigens is Bob Mould naast Johnny Marr en J. Mascis mijn favoriete gitarist, zo’n bizar eigen geluid!

Husker Du eist steeds meer aandacht op en tekent in 1986 bij Warner Brothers en ze zullen hier 2 platen nog releasen waarna ze door de heroïne-verslaving Hart en onderlinge ruzies (tijdens hun laatste plaat namen ze alles apart op zodat ze mekaar niet hoefde te zien). Het was verschrikkelijk lastig om de 19 beste liedjes te kiezen waarmee je het beste kon instappen aangezien een liefhebber ben van alle Husker Du platen op hun eigen manier. Om te wennen aan Husker Du heb ik gekozen om vooral de goede liedjes te kiezen van de latere platen (Landspeedrecord had een gigantische impact maar zal de luisteraar meteen op de “stop” knop doen drukken).

Door veel critici wordt “Zen Arcade” als beste Husker Du plaat gezien maar aangezien dit een conceptplaat is en er veelal gestoorde improvisaties opstaan die bij het verschijnen op een verzamelaar compleet uit zijn context getrokken zouden zijn heb ik een enkel nummer van deze plaat gekozen.

De plaat waar ik vooral in het begin naar luisterde: “New Day Rising” is wel goed vertegenwoordigd op deze compilatie aangezien hier het “echte” liedjes schrijven goed naar voren kwam, iets waar zowel Mould als Hart erg goed in waren en waarmee ze hun eigen ego-oorlog voerde.

De eerste plaat op Warner Records: “Candy Apple Grey” is redelijk vertegenwoordigd op deze verzamelaar en is ook een uitstekende en solide plaat maar waar echt het gross van de nummers op deze compilatie vandaan komen is: “Warehouse: songs and stories” de laatste plaat van Husker Du waarmee de band laat zien in staat te zijn een plaat uit te brengen met bijna alleen maar “hits”. Mochten mensen die Husker Du niet kennen en meer willen willen weten: lees “our band could be your life” (fantastisch boek over de 80s/90s alternative scene)

PS en ja, het origineel Diane is niet van Therapy?

Geen opmerkingen: