18 april 2010

Perfect getimed: re-up Perfect IJsland (door Atze de Vrieze)

Atze de Vrieze ( @atzedevrieze) maakte een reis naar IJsland, kwam geïnspireerd terug en compileerde vervolgens Perfect Iceland (vanaf nu is het ook: "gelukkig hebben we de compi nog"). Dat het landschap het oog kietelt, dat wisten we natuurlijk al...maar de muziek is eveneens oorstrelend (en gaat verder dan Sigur Ros alleen), maar goed, dat kan Atze beter zelf vertellen:

"Serieus, introvert, een beetje raadselachtig, maar vooral eigenzinnig. Dat zijn de tags die horen bij de vermaarde IJslandse muziekscène. Wie, zoals ik, twee weken door het land reist, snapt wel waar dat vandaan komt. IJslanders zijn gewend aan ruimte en isolatie, aan extreme weersomstandigheden, aan de grandeur van de natuur. Het is maar net hoe je daar op reageert. Je kunt een teruggetrokken schapenboer worden, maar ook muzikant.

HIER voor PC en MacPerfect Iceland focust op de belangrijkste muziek van de laatste jaren. Het mooiste is: echt veel moeite hoef je niet te doen om die te vinden. De winkels in Reykjavik liggen er vol mee. In platenzaken moet je zoeken naar de niet-IJslandse muziek. Dat was altijd al zo, maar met de val van de kroon kan het muziektoerisme in het land alleen maar toenemen. Het typeert het land en zijn muziekscene dat platenzaken vol fluisterpop, klassieke muziek, kabbelende elektronica en speelse folk behoren tot de grootste trekpleisters van de hoofdstad. Een bloemlezing.

14 opmerkingen:

Het Zesde Vlak zei

Hjaltalín - Traffic Music
Als ze één ding niet hebben op IJsland, dan is het wel file. Zelfs tijdens de spits kun je Reykjavik prima in en uit, en op de meeste andere wegen van het land kom je helemaal weinig volk tegen. Eén echte snelweg hebben ze. Die loopt helemaal rond het land en heet voor het gemak 1. Misschien dat Traffic Music daarom een opgewekt Cardigans-achtig liedje is. Hjaltalín is een achtkoppig gezelschap uit Reykjavik met blazers, in Nederland uitgebracht door Excelsior.

Eberg - Been Thinking About You
Volgens de verkoper in 12 Tónar, de beste platenzaak van Reykjavik, heeft Eberg 'misschien wel het beste album van het jaar' gemaakt. Zo'n bescheiden slag om de arm past wel bij de muziek die de singer-songwriter maakt. In Nederland is zijn derde album Antidotes nog niet uit, maar daar een hot item. En terecht, want het is een fraaie fluisterpopplaat met stemvervorming en een klein beetje elektronica.

Múm - Green Grass Of Tunnel
Na Björk en Sigur Rós komt bij de meeste mensen een enorm gapend gat als het gaat om bekende IJslandse bands, maar dan komt Múm, een van de meeste excentrieke gezelschappen die het eiland rijk is. Múm bestaat al sinds 1999 in verschillende samenstellingen, en heeft in de loop der jaren een ongrijpbaar oeuvre vol raadselachtige liedjes. Dit nummer komt van hun album Finally We Are No One.

Ólöf Arnalds - Klara
Folkzangeres Ólöf Arnalds wordt door de IJslandse pers gezien als het grootste talent van het moment. Ze maakte de afgelopen jaren deel uit van Múm, en haar debuutalbum Við og Við werd door de grootste IJslandse krant - Morgunbladid - uitgeroepen tot album van het jaar 2007. Haar liedjes zijn serieus en bij vlagen zwaarmoedig, maar hebben ook vaak een prettige speelsheid.

Het Zesde Vlak zei

Björk - Earth Intruders
Björk Guðmundsdóttir behoort inmiddels net zo tot het erfgoed van IJsland als de geisers en de papagaaiduikers. Bij souvenirwinkels in Reykjavik kun je zelfs shirts kopen met de opdruk: "Where Is Björk?" Godzijdank pakte de samenwerking met tussen Björk en Timbaland op haar zesde soloalbum Volta beter uit dan die van laatstgenoemde met Chris Cornell. Earth Intruders is de single van dat album, een ouderwets broeierige, maar ook opzwepende track.

Ólafur Arnalds - Fok
Het kleine neefje van Ólöf, Ólafur, maakte de laatste jaren ook voorzichtig naam. Zijn muziek bevindt zich op het snijvlak van klassieke muziek en experimentele elektronica. Dat is goed te horen op zijn vorig jaar verschenen EP Variations Of Static. Daarvoor speelde hij als drummer in metalbands en maakte hij strijkarrangementen voor onder meer doemdenkers 65 Days Of Static. Zijn debuutalbum Eulology For Evolution verscheen in 2007. En dan te bedenken dat hij 1987 als bouwjaar heeft.

Seabear - I Sing I Swim
Sindri Már Sigfússon is een soort Zwaan-kleefaan. Hij begon Seabear in zijn eentje, maakte een behoorlijk goed ontvangen ep met zachtaardige indiepopliedjes en verzamelde daarna zes bandleden om zich heen. Hun debuutalbum verscheen op het bescheiden maar gerespecteerde Duitse indielabel Morr. Het sneeuwbaleffect resulteerde voorlopig niet in een grote doorbraak, maar een aardige plaat is het wel. Je gaat je er vanzelf voorzichtig van uitdrukken.

Sigur Rós - Við Spilum Endalaust
Na hun live-dvd van twee jaar terug is Sigur Rós definitief de vlaggendrager van de IJslandse muziek geworden. De band werd altijd al geassocieerd met de wijdse landschappen, oneindige leegte en mystiek die het land typeren. De bevestiging kwam in de vorm van een tour door de Heima, waarin de band minuscule dorpjes en enorme valleien aandeed voor optredens. Op het vijfde album Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust is Sigur Rós opvallend kort van stof. Weinig epische songs van tien minuten, maar handzame popsongs. Een zomerplaat?

Het Zesde Vlak zei

Emiliana Torrini - Me And Armini
Haar achternaam mag dan niet echt IJslands klinken, Emiliana Torrini heeft haar sporen wel verdiend. Al was het maar omdat haar vader het eerste en beste Italiaanse restaurant in het centrum van Reykjavik runt (de pasta ai pinoli kan ik aanraden). Als zangeres brak ze in 1999 door met het album Love In Time Of Science. Haar stijl werd in de loop der jaren wat gestileerder, maar was is er mis met goed uitgevoerde softpop met een scherp randje?

Mugison - Mugiboogie
Singer-songwriter Mugison in glitterpak: zijn derde album Mugiboogie riekt naar glamrock, zij het wel op karakteristieke eigenzinnige wijze. Op basis van die plaat zou je hem zomaar de Mauro van IJsland kunnen noemen. De meeste IJslandse muzikanten komen uit de hoofdstad, maar Mugison komt uit Ísafjördur, in het barre noorden. Daar is normaal niet zo veel te doen, dus Mugi organiseert er sinds 2002 zijn eigen festival Aldrei Fór Ég Suður, wat zoveel betekent als 'Ik ben nooit naar het zuiden vertrokken'.

Skúli Sverrisson - Geislar Hennar
Een gevestigde naam kun je Skúli Sverrisson moeilijk noemen, maar een indrukwekkend CV heeft hij wel. Als bassist speelt hij al jaren in jazz-bands, en daarnaast werkte hij met experimentele popmuzikanten als Laurie Anderson en Blonde Redhead. Het album Sería uit 2006 is pas het tweede onder zijn eigen naam, het eerste is tien jaar oud. Sería is een grotendeels instrumentale plaat met veel sfeer, waarin gitaar en basgitaar de belangrijkste rollen vertolken. Er staan ook drie liedjes op met zangeres Ólöf Arnalds, waarvan dit er een is.

Apparat Organ Quartet - Romantika
Met vier orgels en een drummer is Apparat een soort analoge Kraftwerk. Modern en ouderwets tegelijk. Spil van het kwintet (iemand hier kan niet tellen) is Jóhann Jóhannsson, die onder zijn eigen naam een paar fraaie neo-klassieke platen uitbracht. Apparat Organ Quartet heeft daar met zijn rauwe, zompige geluid heel weinig mee te maken.

Het Zesde Vlak zei

Pétur Ben - White Tiger
Singer-songwriter Pétur Thór Benediktsson was een tijdje de rechterhand van Mugison (hij schreef onder andere mee aan diens bekende liedje Murr Murr), maar probeert tegenwoordig op eigen benen te staan. Zijn niet al te opvallende debuutalbum Wine For My Weakness leidde nog niet tot een wereldwijde doorbraak, maar dit White Tiger mag er absoluut zijn.

Gus Gus - Add This Song
Live technoband Gus Gus gaat al mee sinds eind jaren negentig en is binnenkort toe aan album nummer vijf. Dat komt naar alle waarschijnlijkheid - verrassend - uit bij het Keulse Kompakt label, thuishaven van gelaagde microhouse en melancholische techno. Ook weer niet zo gek, want met deze nieuwe single richt Gus Gus recht op het hart.

Singapore Sling - Overdriver
Volgens sommigen is Singapore Sling de beste rockband van IJsland. De band is er in elk geval zo populair dat hun laatste cd niet alleen in platenzaken, maar ook in hippe koffiezaakjes verkocht worden. De groep klinkt totaal anders dan het cliché over het land zegt. Overdriver is een fuzzy shoegaze song van de gezellig getitelde plaat The Curse The Life The Blood.

Valgeir Sigurðsson - Baby Architect
Als producer en studio engineer werkte Valgeir Sigurðsson met onder meer Björk, Múm en CocoRosie, en als mede-oprichter van label/platform Bedroom Community lanceerde hij carrières van onder meer Ben Forst en Nico Muhly. Ze komen bij Sigurðsson om de breekbare, excentrieke sfeer te vinden die ook te horen is op zijn solo-album Ekvílibríum uit 2007. Onbetwist de belangrijkste IJslander achter de schermen. En een beetje ervoor.

Yagya - Rigning Fimm
Nog een Nederlandse connectie: producer Yagya bracht zijn laatste twee platen uit op Sending Orbs, het label van Kettel. Zijn muziek ligt wel enigszins in de lijn van de Groningse producer: sfeervolle, gelaagde, introverte elektronica, die meer bedoeld is voor het hoofd dan voor de voeten. Zelf noemt hij Duitse minimal pioniers als Wolfgang Voigt en Basic Channel als zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

Jóhann Jóhannsson - Jói & Karen
Eigenlijk is de muziek van Jóhann Jóhannsson niet geschikt voor een compilatie, net zo min als je hem moet programmeren in een popzaal vol bierdrinkende festivalgangers. Theaters en kerken passen hem beter, plekken die gemaakt zijn om lang de aandacht vast te houden. Arrangeur Jóhann Jóhannssen maakt klassieke muziek, die met name in opbouw en emotionele lading verwantschap vertoont met alternatieve popmuziek, zeker met bands als Sigur Rós. Deze track is afkomstig van zijn album Englabörn, niet toevallig de muzikale omlijsting van een theaterstuk".

Martijn zei

Erg goed! IJsland is prachtig en de muziek eveneens! - tip: Heim (film) - Sigur Ros.

Martijn zei

die film heet dus 'Heima'
;)

SnoopS zei

Bedankt voor deze compilatie! Via Spotify gevonden en mooi op tijd voor m'n eigen trip naar IJsland. Hoe heet dat restaurant van Torrini trouwens? (gewoon Torrini?)

Anoniem zei

In it something is. Thanks for the information, can, I too can help you something?

Anoniem zei

Browse Around This Site

Here is my web blog: attorney lead generation
Review my web site - lawyer lead generation

Anoniem zei

Lohan's CareerThere are also debates as to what the person is. Over the years vehicular accidents is rapidly grow, and it" takes a bunch of unsubstantiated claims on a borrower's other assets.
Even a difficult DA's office is just refusing to answer this question by looking at the case structure in mind while choosingCollin County personal injury lawyer philadelphia AttorneyExpertiseNo matter how well some particular lawyer has.

My blog post; philadelphia personal injury lawyer

Anoniem zeiAlso visit my web page ... boca raton truck accident attorneys

Anoniem zei

This can be achieved if the borrower applies for secured option of
this loan, by placing an asset as collateral. 0 or if a minor was in the wrong lane
of traffic and improper lane change.

Also visit my homepage - dui attorneys jacksonville

Anoniem zei

People are encouraged to consult with a neopets daily.

The new bill would add a sixth level, called 'Aggravated Level 1 is the deadline for this submission and it must be for specific times and locations neopets daily checkpoints will be set. Challenge whether or not she has already been arraigned, with bail set at $15, 000 bail. An appeal is made when there is overwhelming consensus amongst vegan health professionals that plant foods do not provide those documents.

Anoniem zeiReview my website; homepage