7 juli 2009

Perfect Cumbia

Vincent Koreman maakte Perfect Cumbia. Cumbia is een genre dat tot een maand geleden nog volledig in onze dode hoek zat. Nu zijn we in één klap bij. Go Vincent! Vooral bij de Cumbia-remix van Ice T's Colors zaten we rechtop en snapte we ineens heel goed waar Cumbia voor staat en wat het toevoegt. Enjoy!

HIER voor Mac
HIER voor PC

Vincent schrijft:

"Cumbia is een uit Colombia afkomstige volksmuziek, die grote delen van Zuid Amerika tot dans en waanzin drijft. Deze muziek is een fusie tussen de Afrikaanse invloeden die door slaven werd meegebracht en de Spaanse muziek van de kolonisten. Het is van oorsprong ritmisch complex, maar de moderne cumbia is vooral super swingend en slepend. Pas omstreeks 1940 werd de muziek echt populair, toen ze van het platteland naar de grote stad verhuisde en ook de invloed van big bands en mambo te horen waren. Tegenwoordig is Cumbia niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Argentinië, Colombia, Bolivia en Mexico. De 'ghetto' variant heet "Cumbia Villera" en is te vergelijken met Gangster rap in de USA qua populariteit en tekstuele inhoud. Afkomstig uit de arme wijken en slums brengt dit genre vele top tien hits per jaar voort en de bekende artiesten worden vereert als helden, ook omdat ze vaak met hun inkomsten het hele leefniveau van hun villera of wijk omhoog halen.

Ik heb met deze compilatie niet per sé gekozen voor de 'klassiekers' in het genre, maar meer gekeken naar een dwarsdoorsnede van moderne cumbia die lekker in het gehoor ligt voor mensen die nog nooit met Cumbia in aanraking zijn geweest. Ouder werk van bijvoorbeeld Afrosound en de band met de geweldige naam Chicken Y Sus Comandos, gaan via 80's en 90's (Flor de Piedra, de eerste band van Pablo Lezcano - later Cumbia Villera superster met DAMAS GRATIS) naar modern werk, waarbij Cumbia steeds meer vermengd wordt met beats en electronica. (Doma Tornados & the Peronists). Verder persoonlijke Villera favorieten van El Dipy en El Stylo en ter afsluiting moderne "Nu Cumbia"van bv Fauna en Villa Diamante en een stukje NederNeoCumbia van ondergetekende! Veel luisterplezier en mocht het Cumbia virus je gegrepen hebben, check de sites:
- CumbiaLate
- Saltamusic
- Los del Tablon
- Metacumbiero
- Generation Bass

Wil je cumbia en andere niet-Westerse dance horen op de dansvloer? Kom dan in september naar Generation Bass op Incubate Festival".

1 opmerking:

Anoniem zei

nu we toch met brabantse varianten bezig zijn, hier een paar recenssies van vorige week over Dick El; Demasiado's 6 cd's van Cumbia Experimental y Lunatica.
Groeten uit Eindhoven.
“...cumbia has steadily spread to the world in the past several years and into the club scene as well, led by Manu Chao and this eccentric Dutch man based in Argentina, Dick El Demasiado. If Manu was missionary style, Dick is stand-up doggy style.”
Shinya Matsuyama, Intoxicate, Japan.

"Cumbia's B-to-D-class/comical latin flavor has been enhanced through
the powers of this exceptional talent. It's like the magical powers/strangeness
of Sensha Yoshida's absurd comics has been honed to a peak. (...)
If poison was served in such a large portion, it is the greatest poison.”
marked: 9 out of 10
Mitsuhiko Terashita, Music Magazine, Japan.

EINDHOVEN DE GEKSTE !
BrabyPress